Rökt ost med hjortronsylt – enkla tilltugg
Här är ett tips på enkla drinktilltugg med rökt ost. Jag har börjat experimentera med mezcaldrinkar. Den mexikanska agavespriten mezcal har en viss rökighet i sig och därför passar dessa tilltugg helt förträffligt! Men de är fantastiska även till ett glas vin eller en alkoholfri öl till exempel.
Ja det enkla är ju ofta det goda! Eller, så resonerar jag, eventuellt på grund av lat. Hur som helst brukar det oftast finnas någon rökt ost i ostdisken på större butiker. När jag var liten minns jag att min ännu yngre kusin Linda endast tyckte om en enda ost – rökt korvost. Eller var det rökt gräddost? Hur som helst mins jag att hon hade en mycket speciell ostsmak.
Jag har nog inte tänkt så mycket på rökt ost sedan dess? Så plötsligt när vi stannar för att tanka i orten Almunge, ganska nära vår stuga, finns där ett försäljningsstånd. Jag tror först att kvinnan bara säljer stekta rostade mandlar för det doftar helt gudomligt på parkeringsplatsen. Tyvärr är jag numera allergisk mot mandel och kan inte äta dem hur gott de än luktar.
Eftersom jag är så nyfiken måste jag ändå gå fram och se om hon säljer något som jag kan äta. Viltkorvar, och… rökt ost! Vill ni smaka? säger hon. Självklart! Både jag och Tomas är väldigt hungriga och önskar att vi kunde få hugga in på resten av osten också. Men vi hejdar oss, köper en stor bit och tar med den till stugan, utan att äta upp den i bilen. Eftersmaken av rökt ost sitter dock kvar i munnen hela vägen hem.
Jag tänker på hur enormt gott det brukar vara med hjortronsylt på till exempel rökt lax. Då måste ju hjortronsylt även fungera på rökt ost? Oh ja! Det fungerar hur bra som helst! Efter att vi testat detta en gång äter vi dessa både som drinktilltugg och mellanmål.
Svårt att göra ett recept av detta tilltugg då det enda du behöver är en bit rökt ost som du skär i munsbitar (obs! läppstiftsvänliga tuggor) och hjortronsylt som du klickar på. Men jag vill ändå tipsa om detta för det är makalöst gott!