Restakuten + Karma = Svinnsmart!
Just nu agerar jag #Restakuten på Willys instagramkonto där jag hittar på recept med andras rester och halvskruttiga grönsaker. Jag försöker också att leva som jag lär och nu när Karma till och med har en egen kyl på Ica Kvantum i Sickla så blir det både enklare och roligare att leva svinnsmart!
Jag ser att många av mina matintresserade vänner lägger upp stolta inlägg när de fyndat i ”ät-snart-lådan” på sin matbutik. Och visst är det en skön känsla! Att rädda saker från sopberget och samtidigt få bra råvaror till finfina priser. Vinn-vinn-vinn och så vidare i all oändlighet. Det är också kul för att det sätter ens fantasi på prov. Vad ska jag göra med de här kroppkakorna, kycklinglever och fem fänkålshuvuden?
Ja, nu behöver det ju inte riktigt vara så svårt. Men! Ännu enklare blir det när du har Karmas fantastiska app! Då kan du se vad som finns i butikerna och till och med planera i förväg vad det kan tänkas bli för rätter till middag.
Karma – så funkar appen
När du hittar varor eller rätter du vill köpa så betalar du dem och bokar dem direkt med appen, men du har resten av ställets öppettid på dig att hämta upp dem. Så himla smart!
När jag började använde Karma-appen för några år sedan var det för att hämta mat som blivit kvar efter lunchen på olika restauranger i närheten av Sveavägen. Helt utmärkt att bara plocka upp på väg hem från jobbet. Du kan prenumerera på uppdateringar i de områden du befinner dig och få både tips från restauranger och matbutiker.
Karma har
- 1.100.000 app-användare
- 7.500 säljare
- Och finns i 225 städer
Nu får jag ganska många tips om räkmackor nere på Ersons Fisk, men det bästa är trots allt Karma-kylen på Kvantum. I dag har jag varit där och köpt svensk nötytterfilé och strimlad kyckling. Jag bokar varorna och betalar som sagt med appen. I butiken tar jag fram appen igen för det är den jag öppnar kylen med. Om du är en av oss som scannar själv så scannar du även dina Karma-varor, det ska stå 0,00 kr i apparaten när du gör det. Är du inte en ”självscannare” går du till en bemannad kassa för att ”checka ut” dina Karma-varor.
Jag hittade på ett recept på Willys #Restakuten som blev typ en italiensk pytt med kyckling och parmesancrème. Både jag och maken blev så himla sugna på den rätten, så det blir också vår middag.
Restakuten – så funkar det!
Willys Restakuten är ett av de roligaste uppdragen jag har haft! I fjol var den öppen tio dagar i sträck. I år är den öppen i hela fem veckor, ända till den 22 mars och alla dagar: 15-20.00 på vardagar och 12-16.00 på helgerna.
Hela idén går ut på att du tar en bild på de rester du råkar ha i kyl och skafferi, taggar @willyssverige och #restakuten skriver lite om dessa produkter samt vad du har i basskafferiet. Jag tittar och fnular tills jag kommer på någon eller några bra rätter som du kan laga med dina råvaror. Förhoppningsvis blir du mätt, nöjd och glad och kanske till och med lägger upp en bild på den färdiga rätten!
Även om du inte orkar fota och lägga upp blid på din egen mat kan du gå in på Instagram och kolla upp #restakuten för att få lite inspiration. Vissa vill så klart kolla ens skills och lägger upp bild på snus, proteinpulver och kakao. Det blir en utmaning. Men roligast är ju när jag får hitta på recept som jag själv skulle vilja laga. Som i dag!