Recept – Gryta på fransyska med chili och svarta vinbär
Gryta är perfekt bjudmat. Du kan ha den färdig långt innan gästerna kommer. Det här receptet på köttgryta med smak av chili och svarta vinbär får mustig smak och mörk färg av soja, saft och öl.
Grytor hör inte bara hösten till. De funkar året om! Den här gjorde jag på fransyska som fick koka tills den var på vippen att trilla sönder. Jag drygade ut köttet med morötter och persiljerot men vilka rotsaker som helst funkar bra i köttgrytan. Ta det du har hemma.
Gryta med chili och svarta vinbär
Ingredienser
- 1 ljus öl 33 cl
- 2 dl svart vinbärssaft koncentrerad
- 0,5 dl kinesisk soja
- 0,5 l vatten
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
- 1 röd chilipeppar
- 2 gula lökar i klyftor eller sex delade steklökar
- 600 gram fransyska benfri
- 2 msk smör
- 300 g morot 2-3 st
- 300 g persiljerot eller palsternacka
- 1 msk Maizena majsstärkelse + vatten
- 2 msk färsk timjan
Tillbehör:
- Kokt potatis, kokta haricot verts
Instruktioner
- Koka upp alla ingredienser förutom kött, morot, persiljerot och färsk timjan i en stor gryta.
- Skär det rumstempererade köttet i tärningar ca 2 x 2 cm. Bryn i smör i en het stekpanna, lite i taget.
- Lägg ner köttet i den kokande buljongen. Sjud under lock ca 1,4 h tills köttet börjar bli mört. Späd med vatten om det behövs.
- Skala och skär rotfrukterna i små bitar. Koka grytan ytterligare ca 15 min med rotfrukterna.
- Smaka av med salt och peppar och red såsen med Maizena utrört i lite vatten. Tillsätt 1 msk timjan och spara resten till garnering.
- Servera grytan med kokta haricot verts och kokt potatis.