Recept på snabb italiensk kycklinggryta
När jag har bjudit hem folk och inte har gott om tid för att vare sig handla eller laga mat brukar jag bjuda på en gryta med bröd och vin. Allt-i-ett-rätter är ju populära för en massa olika anledningar. Lite disk, enkelt och snabbt till exempel. Den här grytan får italienska smaker av tomat, vitt vin och lite hetta av chili.
En annan bra grej med grytor är att du kan ha den puttrande på spisen och hinna diska bort allt skräfs innan gästerna kommer. Det ska inte underskattas! Jag minns inte var jag läste det, men förmodligen i någon gammal husmodersbok: ”Värdinnan ska möta gästerna med iverns rosor, inte med spisens!” Otroligt gammelschmöcko, men inte desto mindre sitter det någonstans i bakhuvudet. Funkar på samma sätt för ”värden”.
Servera grytan med ett lagom robust bröd och JA det är helt ok att suga upp såsen med brödet. Mer än ok faktiskt. Blir det mat över är grytan perfekt även i matlådan.
Både i och till grytan passar ett vitt torrt och oekat vin, gärna från Italien. Till exempel Casal di Serra eller Crudo, båda ekologiska.
Italiensk kycklinggryta, snabb
Ingredienser
- 1 msk olja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 850 gram kycklinglårfilé
- 2 msk tomatpuré
- 1/2 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 hönsbuljongtärning
- 2 burkar hela tomater à 400 gram, gärna Mutti
- 1 dl vatten
- 2 förpackingar stora vita bönor à 400 gram
- 1 msk chilisås t ex. sriracha eller Cholula
- 1 msk oregano
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 dl vitt vin torrt, oekat
- 1 squash i små tärningar
- 1/2 dl tärnat rimmat fläsk eller bacon, knaperstekt
Instruktioner
- Hetta upp oljan i en gryta. Hacka lök och vitlök fint. Fräs i oljan.
- Putsa filéerna och strimla. Fräs med löken cirka fem minuter på hög värme.
- Tillsätt tomatpuré, salt och svartpeppar och buljongtärningen och rör om.
- Häll på tomater och sköljda vita bönor. Skölj ur tomatburkarna med 1 dl vatten och häll i grytan.
- Krydda med chilisås, oregano och paprikapulver. Häll i vitt vin och fint tärnad squash och låt koka i 15 minuter.
- Tillsätt fint tärnat, knaperstekt fläsk precis innan servering.
Mustig, otroligt smakrik!
Enkel att göra.
Pröva den.
Toppbetyg från mig!
Härligt! Tack!