Har du haft svamplycka – recept på kantarelltoast
Jag har förut tipsat att mildra stressen i din svampplockning genom att redan ha en färdig svampstuvning i kylen – för säkerhets skull. Men plötsligt händer det! På helgens skogsutflykt fick vi ihop tillräckligt många svampar för att göra svampstuvning och klassisk kantarelltoast.
Vare sig det är i skogen eller matbutiken du funnit dina goda svampar är en klassisk toast något av det godaste du kan göra med kantarellerna.
Det absolut enklaste sättet att göra en god stuvning är att använda smör, grädde och Maizenas redning för ljusa såser. När jag gör toast vill jag att svampsmaken ska vara tydlig så ingen sherry eller persilja i stuvningen. Salt och peppar räcker utmärkt.
Redning som förenklar
Med den färdiga redningen slipper du mjölklumpar och du behöver inte heller koka stuvningen drygt fem minuter för att slippa mjölsmak.
Klassisk kantarelltoast
Ingredienser
- 1 bananchalottenlök
- 2 msk smör
- 400 gram kantareller och/eller trattkantareller
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 3 msk maizena redning för ljusa såser
- 4 skivor bröd ljust
- ost lagrad
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Finhacka löken och fräs den i smör i kastrull eller gryta, utan att den tar färg.
- Häll i den rensade och grovhackade svampen. Låt fräsa med i några minuter. Salta och peppra.
- Häll på grädde och mjölk och låt koka i 10 minuter.
- Häll i redning och rör om ordentligt. Smaka av stuvningen med mer salt och peppar om det behövs.
- Lägg ut brödskivorna på plåt med bakplåtspapper. Fördela stuvningen. Det ska vara rikligt på varje skiva.
- Täck stuvningen med skivad ost. Grädda i 10-15 minuter tills osten fått fin färg. Servera genast!
Här är min enkla guide för nybörjare i svampskogen!
I år visade det sig att min svägerska från Nya Zeland var en hejare på att finna kantareller så det blev mycket bättre svamplycka. Jag tycker svampplockning är en perfekt helgsyssla. Det enda som kunde mäta sig med den enorma svampglädjen var glädjen att hitta tillbaka till bilen igen. Åh vad jag älskar GPS!