14 oktober – räkmackans dag + do’s and don’ts
I dag sjunger jag räkmackans lov! Ja det gör jag nästan alla dagar. Tillsammans med räkstubbe, räkbomb och smörgåstårta tillhör den mina absoluta favoriter!
Sedan finns det förstås do’s and dont’s även med en till synes simpel räkmacka. Den är ju nu på intet sätt simpel. Oftast ganska dyr. Och när du gör den själv och står där och pillar dina räkor förstår du varför den blir så dyr på café eller krog.
Räkmackans do’s and don’ts
För mig är brödet så klart viktigt. Jag har diskuterat detta med många och förstått att danskt rågbröd är populärt. Men nej! Säger jag. Det ska vara så mycket räkor på smörgåsen att jag inte orkar äta ett danskt rågbröd. Välrostad levain som knappt går att skära med grillkniv är inte heller min favorit. Fast det kan vara gott om det är mycket smält smör på.
Ljust bröd, lättätet, det är min melodi det! Helst ska det knappt synas på grund av alla räkor, kokt ägg, god majonnäs och dill som toppar mackan. Det får gärna vara ett salladsblad och några cocktailtomater på också. Och smör! Vissa tror att den feta majonnäsen gör att de kan utesluta smöret på mackan. Så är det inte.
Alla dagar är räkmackans dag!
Tänk er räkmacka på gammeldags kondis, så vill jag ha min räkis. Inga högar av ärtskott, ingen hummus eller pesto, bara en klassisk räkmacka. Få saker kan göra mig så glad och tillfreds som det. Min kära make känner till detta och om jag är lite nere i skoskaften en dag kan han överraska med en fin räkmacka från Coop eller en smaskig räkbomb från Kvantum. Det är det näst bästa efter smörgåstårta. Ingen kan vara nere med en stor kopp te och en fin räkmacka!
Exakt så tänker jag med! Mjukt ljust bröd som nästan blir lite geggigt är bäst. Mycket Majo och mycket räkor. Inga tomater.
Inte ens två små cocktailtomater? Bra att veta!