Recept på Tamarind Margarita + dos and dont’s
För många år sedan när jag besökte Mexiko så blev jag galet förtjust i Margaritas med tamarind. Då jag skulle resa hem köpte jag med flaskor med tamarindpuré. Så här gör du din egen Tamarind Margarita var du än bor i Sverige!
Det är nu länge sedan jag var i Mexiko men jag glömmer aldrig de fantastiska Margaritas jag drack där tillsammans med tequila-experten Claes Puebla Smith. Där är alla Margaritas ”frozen” vilket känns naturligt i 35-gradig värme.
Ja jag fortsätter enträget tjata om mexikanska webbshoppen Andale, men hur skulle jag annars få tag på allt jag behöver till.. ja till allt!? Som nu Tamarindo och kryddan tajin. När jag väljer tequila vill jag gärna ha en reposado i min Margarita, det vill säga en som lagrats en aning och får lite mer karaktär än en helt olagrad blanco. Just denna gång fick det bli en añejo, lagrad i minst ett år. Det är väl så slösigt, men det var vad som fanns i stugan!
Vad är tamarind nu igen?
Jo men det är ju de där stora bruna ärtskidorna som är steeeeenhårda! Det är klägget som ligger runt ärtorna i den hårda skidan som blir tamarindpasta eller -puré. En mycket syrlig smak som är väsentlig när du lagar till exempel pad thai.
Purén jag köpte med hem från Mexiko var mer färskpressad än den här som jag beställt från Andale, men Tamarindo fungerar ändå utmärkt om man piffar den med lite extra pressad lime. Den är också en utmärkt måltidsdryck till mexikansk mat, när du bara spär ut den med vatten och har en limeklyfta i.
Hur man bäst dekorerar glas med salt
Ett populärt sätt att salta ett Margarita-glas är att hälla salt på en assiett, fukta glasets kant med en klyfta lime och sedan vrida det uppochnervända glaset fram och tillbaka i saltet. Snälla gör inte det! Du får salt på både ut- och insidan av glaset och salta drinkar är bara gott i extremt liten mängd. Det här sättet att dekorera fungerar bättre när du ska sockra glas, men inte ens då skulle jag rekommendera det.
Vare sig jag saltar eller sockrar glas så brukar jag bara dekorera halva glaset. Alla älskar inte salt och socker och då kan gästen själv välja. Jag tar en klyfta lime eller citron och fuktar endast utsidan av glaskanten. Jag häller salt eller socker på en assiett och pressar varsamt glasets kant mot saltet så att det fastnar. Det behöver inte bli en tjock rand utan det räcker med en gles bård av korn.
Istället för salt – tajin
Till just den här Margaritan blir det extra trevligt om du dekorerar glasen med Tajin, en chilikrydda med salt och lime. Den finns också hos Andale.se precis som drycken Tamarindo.
Tamarind Margarita
Utrustning
- Shaker
Ingredienser
- 1 klyfta lime
- 2 tsk salt eller kryddan tajin
- is
- 3 cl tequila gärna reposado
- 3 cl Cointreau
- 3 cl Tamarindo
- 0.5 cl pressad lime
Instruktioner
- Salta halva glaset genom att gnida limesaft mot ytterkanten och sedan pressa försiktigt mot salt på en assiett så att allt salt hamnar på utsidan av glaset.
- Fyll en shaker med is. Häll på tequila, Cointreau och Tamarindo. Pressa i lime.
- Skaka ordentligt tills hela shakern är immig. Häll upp i det saltade glaset och servera genast. Gärna med salta nötter.
Fantastiskt goood!