Test: Snyggt och vällagat julbord i Storstugan
Ungefär tio minuters bussväg, eller 30 minuters promenad, från oss i Sickla ligger mysiga friluftsområdet Hellasgården. Storstugan som förr liknade en värmestuga i en skidbacke är nu helt omgjord till finkrog. I går testade jag deras julbord.
När jag först flyttade till Sickla var Hellasgården en perfekt skogspromenad bort. Vägen dit är fin som snus och väl framme fick jag trängas med barnfamiljer i täckbyxor och dricka varm choklad.
Restaurang med höga ambitioner
Caféet var väldigt likt de värmestugor i skidbackar jag brukar hamna i då jag inte åker skidor men gillar våfflor. Nu är Storstugan helt förvandlad, och trots enkla möbler och rustik inredning känner man direkt att här finns höga ambitioner.
Storstugan har eget bageri i källaren och nästan all mat tillverkas här i restaurangen. Genom en stor glasruta ser man in till den febrila aktiviteten i köket. Brasan sprakar och ljussättningen i lokalen är helt perfekt för en mysig kväll.
Kalle Schröder som driver Storstugan har även restaurangen Bleck på Södermalm tillsammans med sin kusin Peter Schröder. Har ni inte varit där så gå genast dit! Väldigt bra mat och mysig stämning även där. Kanske allra bäst på sommaren då de har en av Stockholms bästa uteserveringar men väldigt gemytligt även nu i vinterruskväder.
Glögg i väntan på bordet
När vi kommer dit är det fullt sjå att få alla stora sällskap på plats i restaurangen. Vi serveras god varm äppelmust medan vi väntar på bordsplacering. Vårt sällskap på två personer får ganska snabbt byta bord då Tomas håller på att smälta på grund av värmen från den stora brasan vi sitter framför. En brasa som gör otroligt mycket för den mysiga stämningen i restaurangen.
Borden är enkelt utsmyckade med tända ljus och hyacinter. Snabbt är hela restaurangen full av hungriga och förväntansfulla gäster. De flesta stora familjesällskap med både mormor, föräldrar och barnbarn i olika åldrar.
Portionsservering FTW!
Samtidigt som vi får in dryck serveras en amuse bouche som är Storstugans tolkning av dopp i grytan. Det känns lyxigt att få en aptitretare och sätter tonen för vad Storstugan vill vara för slags restaurang.
När fiskbordet dukas upp är det så grant att jag vill klappa händerna! Det mesta är uppdukat i portionsstorlekar, som små minivästerbottenpajer, eller gubbröra i små skålar. Omsorgen om serveringen gör att julbordet ser lika fint ut genom hela kvällen. Plus att jag inte tar för mig alldeles för mycket mat.
Väl avvägt julbord på Storstugan
Storstugan erbjuder inte ett överflöd av olika rätter, utan bara precis så många att jag orkar smaka av allt! Dessutom har de ganska många nyheter för mig som till exempel inkokt gös. Sillarna har så distinkta smaker att du inte kan glömma bort att det var svartvinbärssill du la på tallriken. Deras senapssill är en höjdare och inget för mesar! Riktigt vinägrig och bra sting av dijon. Min favorit bland sillarna.
Den gravade laxen brukar ju ofta vara min favorit på fiskbordet. Storstugans är inget undantag. Här serveras den med senap och picklade gulbetor. Supergott! Även den i så pass små bitar att jag faktiskt måste ta om. Deras egen varmrökta röding är också en höjdare, men vinnaren blir nog ändå minipajerna med västerbotten och löjrom. Finaste munsbitarna jag sett på länge! Om du vill ha lutfisk så beställer du det ögonaböj när du satt dig till bords för det tar 20-30 minuter att få den.
Dags för kallskuret!
Dags för kallskuret. Här tycker jag att Storstugan är som bäst! Snyggaste bitarna av god paté, terrin och pastej med picklade grönsaker, bär och friterad lök. Även dessa portionsbitar i perfekt storlek. Visst är skinkan god men den bleknar intill den helt underbara ankterrinen. Den är faktiskt godast av allt!
Till det kallskurna finns flera fräscha gröna rätter varav jag tyvärr bara kan smaka på två eftersom det är mandel och hasselnötter i de övriga. Men oh ändå så bra ”sallader”. De rostade betorna passar perfekt till skinkan. Grönkål är ju ett måste på julbord har jag förstått, men jag hejar i alla fall på betorna.
Spara plats för blodpuddingen
Nu kanske det ändå börjar bli lite fullt i magen. Se då till att ha ett litet hörn kvar för den underbara blodpuddingen! Bland det småvarma vår solklara favorit. Vi testar en Jansson som inte riktigt är färdig, och faktiskt för mesig i smaken till och med för mig. Vi äter goda köttbullar med bra sting av vitpeppar, men helt utan stekyta och en köttig vildsvinskorv, men blodpuddingen är bäst. Över huvud taget tycker jag att Storstugan är bäst på fisk och kallskuret.
På godisbordet är det tema saffran och vi äter toksöta kokosbollar och semla med saffran men här blir favoriten en liten pannacotta med hjortron på. I det lilla glaset ryms ganska exakt två tuggor och med ens är sockersuget mättat och vi är så belåtna. Men inte överproppens mätta! Otroligt faktiskt. Vi kan utan svårighet ta oss hem utan att storkna.
Överlag känns allt i Storstugan vällagat och genomtänkt. Det enda jag faktiskt saknar på detta julbord är knäckebröd. Jag gillar att äta det till sillen och gärna med lagrad ost på. Här har bageriet serverat sina nybakade mjukbröd i stället. Men jag hade velat ha båda. Att en Jansson inte är perfekt kan jag lätt stå ut med då det finns så väldigt många delar av detta julbord som känns nya och mer intressanta.
Ser fram emot återbesök i Storstugan
Storstugan serverar julbord hela december. Jag ser fram emot att komma hit när de har sin ”vanliga” mat. En idé vore att ta en heldag här på Hellasgården med bastubad och vinterdopp, och sedan göra sig lite fin för middag i mysiga Storstugan. Bor du i stan tar du buss 401 från Slussen, den stannar precis utanför Hellasgården.
En annan sak som är värd att nämna är att det fortfarande passar mycket bra för barnfamiljer att koma hit. När vi ska hämta våra ytterkläder en trappa ner hamnar vi i en teaterföreställning, jag gissar improviserad, med några barn som klätt ut sig till sjörövare och levererar en bra, högljudd show. Det finns fortfarande våfflor på menyn. Och när vi hör en mammas klagan på sitt barn: ”jag kan väl för tusan inte betala 300 kronor för att du ska äta två kokta potatisar?” så gläds vi över att det finns en barntallrik med endast köttbullar i gräddsås på. Det är ju ofta dem och prinskorven de små kidsen vill åt.