Test: Julbord på Lux – mysigt och vällagat
Restaurang Lux på Lilla Essingen i Stockholm bjöd in mig och maken för att testa julbordet i år. Det är spännande att se hur väl det flyter mellan alla ”tagningar” och vad olika restauranger väljer att satsa på på sina julbord. På Lux är det trångt, trivsamt och gott!
Lux dukar upp julbordet i ett stort tält invid restaurangen som håller lagom kylig temperatur för att maten ska hålla, samtidigt som det blir skönt för gästerna att komma in i den varma restaurangen igen efter en tur bland faten. Jag upplever det klart uppiggande att gå ut med jämna mellanrum.
Familjär stämning på Lux
På Lux sitter man väldigt nära sina bordsgrannar och våra är fyra kompisar som man blir du med på tredje varvet när man måste trängas lite för att komma in till sin stol. Det känns trevligt och familjärt.
Vi börjar traditionsenligt med sill och strömming. Av alla nio sorterna hejar jag på Sill med saffran, ingefära och citrongräs och sill med gröna enbär, apelsin och dragon, samt senapssillen. Vidare till laxen där den malt- och koriandergravade laxen vann stort. Samtidigt som vi går och hämtar sill fixar personalen en skål med het kulpotatis som står på bordet när vi kommer tillbaka. Så smidigt!
Innan vi går vidare till kallskuret kommer en mellanrätt från köket. Det låter lite övermäktigt att de ska servera en äggrätt mitt i all julmat då ägg är väldigt mättande. In kommer en skål med ett bakat ägg, lättrökt sik, varm majonnäs och smulor av rostad kavring. Rätten slank ner i två tuggor. Så god! Den hade jag inte velat vara utan. Om jag tänker efter kan jag ju aldrig motstå de fyllda ägghalvorna (pga älskar ägg) och detta är cirka tusen gånger godare.
Vidare till Kallskuret med korvar, pastej och terrin. Här finns en kycklingleverpastej som är to die for! Varför äta plågade ankor och gäss när man kan göra en pastej som är så här god på vanlig oplågad kycklinglever? Jag ska försöka göra en egen variant så vi får se om det kommer något recept småningom.
På detta bord finns också en grönpepparkryddad dovhjortstek som tillsammans med den syltade svampen blir en superkombination. Krispig fänkålssallad, ingefärskryddad rödkålssallad med apelsin och saltad gurka är utmärkta tillbehör till allt kallskuret. Äppelmos med pepparrot är också en trevlig nyhet för mig. Allt kött är noga utmärkt med vilken gård det kommer från eller var djuret är skjutet.
Nygräddad Jansson i portionsform
Det småvarma serveras inomhus. Förutom de klassiska ”måste-rätterna” finns här en fläsksida med ingefära, soja och honung som är en vinnare. Den pepparrotsstuvade savoykålen är också ett trevligt tillbehör till allt köttigt. Till bordet kommer en skål med het nygräddad janssons som är precis lagom mesig för min smak. Maken tycker att den kunde haft mer ansjovissmak. Han är inte en mes.
Köttbullarna är för mig det som kan höja eller sänka ett julbord. Lux viltköttbullar får klart godkänt. Ganska grova och med bra viltsmak och sälta. De ligger i laktosfri gräddsås. Det blir lite femton nyanser av brunt på det småvarma så det blir ingen bild. Ni får föreställa er.
Skippar osten för desserterna
Nu är det meningen att man ska äta ost men vi hoppar över detta till förmån för det överdådiga dessertbordet. Jag har som sagt gått från att ”inte vara en efterrättsperson” till att vara galen i desserter på väldigt kort tid. Trots otroligt mätt vid det här laget vill jag smaka på allt! Men det är svårt. Till slut får jag fokusera på ostkaka, ris à la Malta med jordgubbar, sticky toffee pudding med salt kolasås och chokladbollar.
Jag hejar på ostkakan ända tills jag kommer ihåg min mandelallergi, då går jag över till riset med jordgubbar, jättegott! Maken hejar på Toffee pudding men den är liksom för sirapig för min smak. Chokladbollarna är gjorda i miniformat så jag får ta fem stycken för att bli nöjd.
Trångt runt borden men inte runt maten
Det som imponerar mest med Lux Dag för Dags julbord är hur smidigt allt flyter och vilken koll personalen har så att alla får potatis, äggrätt och janssons vid exakt rätt tillfälle. Trots fullsatt så blir det inte några köer vid något av borden. Sedan är kvaliteten på maten enormt hög. Jag tycker att mängden rätter är bra men kanske att man skulle kunna skala ner det ytterligare? Så att man på riktigt kan smaka på alla rätter som står uppdukade! För det vill man.
Den familjära stämningen sitter liksom i väggarna på Lux tack vare kunnig och charmig service som liksom smittar av sig på gästerna. Oavsett om det är skördemiddag, julbord eller en ”vanlig” middag här så är stämningen alltid på topp.