Recept på favorittillbehöret – inlagd gurka, pressgurka
Jag älskar inlagd gurka. Jag kan ställa mig och rulla köttbullar mest för att få äta gurkan. Pressgurka heter det för att man kan salta och pressa ur vätska ur gurkan om man vill. Jag gör en snabbvariant istället, den ska ju ändå ligga i en lag.
Vill du göra äkta pressgurka ska du salta gurkskivorna som ligger på ett fat och lägga en skål med någon tyngd i som press över gurkan i 30 minuter. Sedan häller du bort vätskan och gör lagen som det står i receptet.
Jag skippar själva pressningen då det ändå ska ligga i vätska sedan. En sats på en hel gurka räcker dessutom bara till fem personer som äter köttbullemiddag, så den äts upp omgående!
Inlagd gurka – klassiskt tillbehör till husmanskost
I Sverige får man ofta pressgurka till inkokt lax, vilket kan vara en stor anledning till att också inkokt lax är en favorit. Det gör jag inte ofta hemma utan passar på att beställa på restaurang. Senast i somras på fiskrestaurang i Öregrund.
När jag äter köttbullar kan jag lätt skippa lingonsylten för dubbla mängden inlagd gurka. Vissa gillar också att ha gurkan till julskinkan. Här är en snabb variant som smakar perfekt till allt som är salt!
Här är ett klassiskt recept på köttbullar i gräddsås
Inlagd gurka – snabb
Ingredienser
- 1 gurka
- 2 msk ättiksprit 12 %
- 2 msk strösocker
- 2 krm salt
- 2 krm vitpeppar
- 1 dl vatten
- 2 msk hackad persilja
Instruktioner
- Skiva gurkan fint med osthyvel eller mandolin.
- Blanda alla ingredienser utom gurkan i en burk och rör om tills sockret löst sig.
- Lägg i gurkan och blanda om. Låt stå kallt en liten stund före servering.
Hållbarhet inlagd gurka
Vill du göra en större sats och spara den till senare? Då ska du tänka på att inte använda burkar med plåtlock då de kan rosta av ättikan. Har du bara plåtlock kan du lägga plastfolie mellan glaset och locket. Gurkan tappar färg efter ett tag men ska hålla sig i ca ett år.
Bästa gurkan, gillar när den är supertunn.
Hur stor gurka? Jag har minigurkor.
Jag använde en vanlig stor svensk gurka. Om du har minigurkor så ta tre, fyra stycken.
Hur länge håller den sig i tät burk?
Till jul?
Det är en bra fråga! Eftersom jag älskar inlagd gurka gör jag mindre satser ofta. Men vill du bevara den en längre tid ska du komma i håg att inte använda burk med plåtlock då det kan rosta av ättikan. Har du bara plåtlock kan du lägga plastfolie mellan glasburken och locket. Gurkan tappar lite färg efter ett tag men inlagd gurka håller i ca 1 år.
jag gillar öl
😂😂😂👍👍
Ljuvligt enkelt!
Tack• 💕
Visst är det!
Tack själv!
Malin
Lätt att laga. God att äta.
Ja!
Exakt så!
Malin
Enkel och god
Härligt att höra!
Malin