Enkelt recept på halloumisallad med mango + vintips
Jag är ju helt för frukt i mat. Kanske inte banan, men jag gillar att blanda mango, melon och citrusfrukter i rätter för att balansera upp sälta. Den cypriotiska osten halloumi är en favorit som är synnerligen salt. Till den passar både melon och mango. Här är min bästa sommarsallad som funkar lika bra som frukost, lunch och middag.
Att äta sallad till frukost kanske inte lockar alla, men om du är en av dem som försöker skära ner på bröd så vill jag rekommendera min halloumisallad. En stor mugg kaffe passar utmärkt till. Den är dessutom supersnabblagad och mycket enkel.
Ibland gör jag den bara med mango, sallad och gurka, men har jag söta, små tomater och melon hemma tar jag i det också. Jag brukar bara pressa över lime innan jag lägger på osten istället för att göra en dressing. Det piggar upp hela salladen.
Har du tillgång till färsk och perfekt mango så är ju det toppen, men för enkelhetens skull så har jag alltid fryst, tärnad i frysen.
Halloumisallad med mango
Ingredienser
- 1 paket mango fryst, tärnad, 225 gram
- 200 gram halloumi
- 1 påse plocksallad sköljd och färdig att äta, 65 gram
- 1 gurka
- 1 lime
Instruktioner
- Tina mangon. Stek skivad halloumi utan fett i het stekpanna tills den fått fin färg.
- Blanda sallad, gurka och mango i en skål, pressad över lime. Lägg upp på fat och servera med varm halloumi.
Här är en annan sallad med jordgubbar och fetaost!
Bra att ha hemma: ponzu
Tycker du att det är svårt och dyrt att alltid ha lime hemma vill jag passa på att tipsa om en av mina favoritprodukt: ponzu. En japansk citrussås som innehåller lite vinäger, koncentrerad apelsin och citron. Att hälla den på vilken frukt som helst är otroligt uppiggande och ger en superfrisk citrussmak. Den smakar mycket mer citrus än vinäger och ponzu funkar till och med i drinkar! Säljs i några få asiatiska butiker. Finner du den så köp på dig ett lager direkt.
Vintips från Veckans Vinare!
Som ett brev på posten kom ett vintips – perfekt till sallad med mango och halloumi. Det postades av den roligaste vintipsaren att följa på Facebook: Veckans Vinare, det vill säga Therese Ahlén. Hon skriver makalösa vintips på fredagar. Följer du inte henne redan så gör det nu!
Vinet hon tipsade om var det tyska Groh Organic, Grauburgunder Trocken (nr 5551) för 119 kronor. Jag köpte genast två flaskor.