Test: Två prisvärda dessertviner – Spy Valley och Brochet Quarts de Chaume
En sak som många, inklusive jag själv, glömmer bort är hur mycket ett dessertvin kan höja en hel måltid. Här är två tips på prisvärda dessertviner som lyfter både efterrätter och humör, Spy Valley och Brochet Quarts de Chaume.
När du bjudit gästerna på snacks, förrätt och varmrätt kan stämningen ibland bli aningen pösig. Det är då du vill bjuda på en kopp kaffe. Men dina gäster vill inte dricka kaffe efter klockan 18 för då får de svårt med sömnen. Paltkoman tilltar och du som redan har förberett en dessert som står klar i kylen!
Det är här dessertvinet kommer in. Oj vilken överraskning! Inte bara lyfter det din lena pannacotta utan gästerna blir dessutom både piggare och gladare och har helt slutat tänka på sömn. Det blir diskussioner om dessertvin, varför dricker man inte det oftare? De ska minsann genast börja köpa söta viner. Du får också användning för de där fina likörglasen du köpte på loppis för 12 år sedan. Bara plus alltså!
Två prisvärda dessertviner
Från Marlborough, Nya Zeeland kommer Spy Valley, iced sauvignon blanc. Ett superfruktigt vin där smaken av torkad frukt kommer allra först och avslutningen blir frisk och ljuvlig. Det kostar 119 kronor och skulle passa till de flesta desserter, både med choklad och frukt.
1 juni släpps en nyhet från franska Brochet (gäddvinet), de har gjort ett dessertvin på chenin blanc, Brochet Quarts de Chaume. Tvärtom från Spy Valley är vinet först fruktigt och friskt och i eftersmaken kommer de torkade frukterna. Förutom att det passar fint till söta desserter och fruktpajer så dricker jag det gärna till vällagrad hårdost. Pris 129 kronor.
Går fint att lagra!
Finner du någon av dessa två flaskor så slå till och köp hem ett litet lager. Det skulle i alla fall vinskribenten (legenden!) Ander Röttorp göra, avslöjade han på en nyhetsprovning nyligen.
– De här vinerna blir ju bara bättre med tiden. Jag ska köpa en hel låda! sa han. Och om Anders Röttorp köper det då kan vi också göra det.