Svampguide för nybörjare
Mitt bästa tips för den oerfarne svampplockaren är detta:
Köp hem svamp från affären eller salutorget: kantareller, karljohan, eller champinjoner. Den sort du gillar bäst. Gör en underbar svampstuvning som du har färdig i kylen. Redo att lägga på en toast och gratinera i ugnen, eller till en krämig, nystekt omelett.
Detta tar en stor börda från svampplockarens axlar. Nu kan du gå ut i skogen och bara njuta. Hittar du svamp är det så klart en bonus. Om inte, så är det inte hela världen. Nu slipper du pressen!
Utrustningen är billig och lätt att bära med:
- En korg. Bottna den gärna med lite tidningspapper.
- En svampkniv med borste (om du äger en sådan).
- Sittunderlag (för att slippa direktkontakt med naturen och för att inte bli kall om rumpan).
- En liten svampbok, den ska vara hyfsat ny.
- För den som tänker sig många timmar i skogen kan det vara värt att ta med en termos kaffe och mackor, men för oss som ledsnar efter högst två räcker det med en flaska vatten per person.
- Mobilen! Jo du ska förstås vara mindful och fånga dagen och så vidare, men du ska också hitta tillbaka till stora vägen när du ledsnat på skogen. Se till att göra en markering innan du går in i skogen så att du lätt kan peka dig tillbaka med din GPS.
När du går ut i skogen så välj bara de enklaste svamparna som du är helt säker på. Det gjorde jag och det blev ändå fel. När vi letat i två timmar och bara funnit fyra lysande gula kantareller, började jag tycka att annan svamp nog visst kunde vara kantareller de också? Inte gjorde det så mycket att det inte direkt såg ut som kantareller och att de faktiskt hade en annan färg. Jag ville helt enkelt lägga något i korgen. Detta gör inte heller något eftersom du sedan ska rensa och jämföra med svampboken – mycket noggrant! Innan du ens funderar på att äta dem.
Mitt recept på klassisk kantarelltoast
Äkta och falska kantareller
Finner du massor av svamp kan du grovrensa i skogen och samtidigt titta i svampboken så att du inte tagit någon ”falsk” svamp. När du kommer hem sköljer du svampen. Ja! Du läste rätt! Allt snack om att det vore dåligt att skölja svamp är rent nonsens. Klart svampar tål vatten. De står ju i skogen!
Visst kan du vara galet noga med borsten och få bort all jord, men om en räv har kissat på den då? Nej det är bara att skölja på. Sedan kommer du ändå att steka bort vätskan eller förvälla den i mera vätska, så det spelar ingen roll. Ingen svamp är godare eller nyttigare att äta rå än tillagad. Det är sedan gammalt.
Det godaste jag vet att laga av svamp är oftast de enkla rätterna, en toast eller en omelett med gräddig svampsås. Men då och då (oftast när jag fått en större mängd svamp av någon annan) slår jag till på en krämig risotto!