Spanjorskan – en känsla av Madrid på Östermalm!
När Bockholmsgruppen öppnar en ny restaurang blir jag alltid nyfiken. Jag tycker att de oftast lyckas bra med sina koncept. De äger sedan tidigare Österlånggatan 17, Nytorget 6 och Paraden, för att nämna några ställen. När de bjöd in mig att testa menyn på detta nyöppnade spanska hak så tackade jag ja direkt.
Menyn är absolut spansk med mycket bläckfisk och skaldjur. Den är uppdelad i småserveringar, mellanserveringar, tallriksserveringar och fatserveringar.
De små är på riktigt väldigt små och går möjligen att dela på två pers, men detta förklarar de också väldigt tydligt. Vi tog skarpsill, mandlar och croquettas från de små, grillad bläckfisk, knivmusslor och ank- och kycklingleverterrinne från mellanrätterna. Efter att systerligt delat allt på fyra var vi fortfarande hungriga och tog in spädgrisrygg från rotisseriet OCH Spanjorskans heta paella (650 kr) som serveras från en stor stekpanna. Den ska räcka till två men efter alla smårätterna var den dryg nog till fem personer.
Alla smårätterna var goda men anklevern och bläckfisken var fantastiska. Så mör bläckfisk och så goda tillbehör: syrliga tomater, kryddig korv från Mallorca och koriander. MUMS! En annan i sällskapet hejade på skarpsillen med krämig citron.
Spädgrisen var god men tillbehöret till den var superbt! Rostad aubergine, getosten Monte Enebro och sofrito. Jag hade lätt kunnat äta bara det utan gris till. Det skulle fungera jättebra som en vegetarisk rätt.
När paellan kom in var det ändå kvällens höjdpunkt. Alltså bara doften! Här hade de inte snålat med skaldjur och bläckfisk minsann. Precis lagom chilihetta men en ganska salt paella. Färska tomater mildrade sältan en aning. Här hade maten börjat sjunka ner lite men ändå lyckades vi få i oss det mesta av den här underbara rätten.
Om du vill prova en massa olika rätter så kan det dra i väg med kostnaden. I så fall kan det vara läge att välja Spanjorskans fiesta. Då serverar Spanjorskan ett urval av alla små- och mellanrätterna och sedan väljer du en tallriksservering, Piggvar eller spädgris, och avrundar med dessert. Då måste ni vara minst fyra gäster och det kostar 895 kronor per gäst. Utan dryck då.
När vi sitter där och njuter av all god mat måste jag fundera på varför jag trivs så bra på den här restaurangen. Jag kommer fram till att det är stämningen. Och som sagt, mycket av den hör i hop med att det är hög musik i lokalen, och annan hög musik inne på toaletterna! Stort plus för det.
Tänk att jag tidigare samma dag hade pratat om hur svårt det är att gå ut och äta middag och prata med folk samtidigt? Det var på en presslunch för ett nyöppnat hotell och vi var många som tyckte att det var svårt att hitta ställen med ”bra akustik”, det vill säga ställen som inte spelar svinhög musik utan jag kan höra vad den som sitter mitt emot mig säger. Ja så gammal är jag nu alltså!
Vi, ett sällskap på fyra, klev in på stimmiga, fullsatta krogen Spanjorskan och jag blev plötsligt toknöjd med att de installerat bas till och med i väggarna (ja eller någonstans i inredningen i alla fall) så att det riktigt vibrerade i sofforna där vi satt! Så olika jag kan tycka på en och samma dag?
Sedan älskar jag ju bås! Och Spanjorskan är full av fina bås. Inredningen är mysig. Inte ljus och fräsch utan full av färg, konst och fina lampor. Nakna träbord med tända ljus. Allt serveras på vackert porslin. I mitten en imponerande bardisk. Allt som allt en galet inbjudande krog för den som gillar fart och fläkt. Skulle jag gå ut och äta ensam någon gång skulle jag också vilja sitta här i baren och se servicen jobba på och känns vinpustarna när de hastar förbi med läskande sangria, heta tallrikar och fin brandy i gigantiska konjakskupor.