Mitt bästa recept på köttfärssås!
Om jag bara fick äta en rätt i resten av mitt liv skulle det bli köttfärssås och spaghetti. Den går att variera i det oändliga, blir nästan alltid god och jag ledsnar tydligen aldrig på den.
För lite extra piff använder jag sichuanolja i min. I övrigt är det ju lite en ”man tager vad man haver”-rätt som därför aldrig blir exakt likadan. Men nu i söndags när jag gjorde en jättesats tänkte jag att jag skulle försöka få ihop ett ungefärligt recept. Så, här är det:
Malins recept på köttfärssås
Räcker till väldigt många mål
1,2 kilo nötfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök (minst)
3 msk rapsolja
1 msk salt
3 rivna morötter
2 förpackningar tomater, à 500 g, krossade, hela eller passerade
ev 1 dl vitt vin
2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk sichuanolja (minst)
1 msk sriracha
1 msk japansk soja
3 msk ketchup
Till servering:
Spaghetti och nyriven parmesan
Gör så här:
1. Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs lök och vitlök tills den är nästan bränd.
2. Bryn köttfärsen och salta. Tillsätt morötter och tomater och låt koka upp. Häll gärna i en skvätt vitt vin om du har lite till övers. Har du inget vitt vin funkar det med rött också.
3. Krydda med peppar, sichuanolja (om du har), sriracha, soja och ketchup. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
4. Servera med kokt spaghetti och nyriven parmesan. Ketchup till den som vill men man måste SMAKA innan man sätter ketchup. Sådan är lagen.