Värm dig med en irish coffee – recept och tips
Irish Coffe är en drink som upplevt flera storhetstider. En av dem var sent 70-tal då jag var liten och mina föräldrar far skaffade ett set med speciella glasmuggar, skedar/sugrör av mässing och små korkplattor som coasters.
Sugrör är förresten ett no-no till irish coffee. Meningen är ju att man ska dricka genom grädden och få i sig lite av varje. Drinken har fått ta en del skit och visst har man upplevt en hel del katastrof-coffee i olika barer och restauranger. Sämst är de med socker som inte smält och sprutgrädde från flaska som absolut inte är grädde utan bara något läskigt skum som smälter bort och lämnar en vit flockig hinna på ytan.
Men en riktigt gjord irish coffee slår de flesta desserter i min bok. Godast blir de man gör själv så man får dem exakt som man vill ha dem.
Irish Coffee
Ingredienser
- 2 tsk farinsocker
- 1,5 dl mycket starkt kaffe
- 5 cl irländsk whiskey
- En rejäl klick vispad och sötad grädde på toppen.
Instruktioner
- Häll socker och kaffe i ett glas. Rör om ordentligt. Trixet är att låta sockret smälta i kaffet innan man tillsätter whiskyn. Det ska inte knastra i botten på glaset.
- Häll i whiskey och rör om igen. Toppa med lättvispad och sötad grädde och servera ev med sked. Aldrig med sugrör. Du ska dricka genom grädden och med sugrör är det risk att du bränner dig.
Älskar Irish coffee!!!
Trevligt att testa hemma.
Riktigt gott en regnig lördagskväll.
Härligt en regnig lördagskväll.
Ja nu kan man behöva något gott, varmt och lagom starkt.
Malin
Mycket god! Roligare att göra hemma o bjuda på.