Gott men väl snålt för att vara Publico
Efter den goda pressträffen på Publico i Stockholm har jag längtat efter att få äta där igen. Alla rätterna vi fick smaka på då var toppengoda och gav mersmak. Att Danyel Couet och Melker Andersson satsar på ett mer publikt ställe än Fredsgatan 12 kändes också helt rätt i tiden.
Jag hade fått många tips från folk som besökt krogen före mig: ta inte något med wagyu-biff. Det kostar mer än det smakar. Gå inte dit på helgen om ni vill kunna höra vad ni själva och servitören säger.
Lokalen är mysigt inredd trots sin storlek och har en behaglig dämpad belysning mot mörka väggar. Publico var fullsatt och med musik på lagom nivå så hörde vi tre varandra mycket bra.
Efter att ha läst menyn så var vi tre sugna på det mesta. Allt låter gott! Servitören förklarade att man brukar börja med tre rätter/pers och sedan kan man fortsätta beställa efter det.
Vi enades om tre sorters ceviche och tiradito: Atún Loco Tuna – grönt äpple, yuzu, sesam (95 kr), Salmón Estilo Caribeño Fjord salmon – lime, kokos, koriander (70 kr) och Verde Vieiras Scallops – pepparrot, yuzu, chulpe (120 kr).
Sedan tog vi tre olika tacos: Atún Cancún (Crispy) Tuna – guacamole, ananas, chilli (110 kr), El Chivo (Soft) Roast lamb – getost, tomat, chimichurri (95 kr) och Cangrejo Diablo (Crispy) Crab – rädisa, chilli, krasse (130 kr).
Vi kom inte längre än så. Vi ville smaka av allt så vi behöll assietterna och lät de små skålarna gå runt. Alla tre fiskrätterna hade underbara smakkombinationer, laxen och tonfisken var bäst. När tacofaten kom in fick man två av vardera och krabbtacon vann. Till detta drack vi en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland.
Allt var GOTT! Smakerna sitter precis perfekt i varje rätt vi provade (möjligen förutom pilgrimsmusslan). Men att detta skulle vara publikt? Tja, jag vet inte. Jag förstår precis tanken om att man kunna slinka in på en bit mat och så övergår kvällen till party någon gång vid 23. Sedan kan ju inte F12-gruppen hållas ansvarig för att krogen blir så populär!
Att man måste boka ett bord som man har mellan 18.30-21.00 gör det svårt att hänga kvar och vänta på nattklubbsstämningen. Även om vi hade velat beställa mer mat hade vi knappt hunnit det efter våra två första rätter. Vi enades om att vi inte skulle bli mätta även om vi tog in ytterligare en rätt – och så är det trist att äta under tidspress.
Vad jag drömde om efter att ha varit där på pressträffen var lite mer generösa serveringar på råvaror som inte kostar skjortan. Men istället är det många dyra fiskar och wagyu-biff på menyn. I och för sig blandat med quorn och avokado, men ändå. Rätterna kostar mellan 65 och 290 kronor.
Publico var fullsatt i går så det är ju publikt på sitt sätt. Men det är alltid svårt att få till den där sköna känslan av ett trevligt hak med bra mat där man bara kan ta in några smårätter och hänga i baren till kvällen blir natt. Jag vet inte om det sitter i väggarna men servicen är fortfarande väldigt F12-ig och om jag fick önska något så är det längre sittningstider och generösare portioner. Smakerna sitter redan som en smäck!